Monika-J

Idealne pierogi ruskie

Tak !!!!! Mam przepis na pierogowe ciasto idealne :) Nareszcie i ja nie muszę szukać receptur. Pierogi są mięciutkie, ciasto jest cieniutkie i plastyczne. Pierwszy raz pierogi wyszły mi takie pyszne i ładne :) Z tych proporcji wyszło mi ok. 40 sztuk, z tym, że wykonuję je specjalną "maszynką" Tuperware i wycinane są większe kawałki niż np.szklanką czy kieliszkiem. Ale ja wolę te z maszynki bo są większe i bardziej napakowane farszem. Nie lubię plaskatych pierożków :))






CIASTO:
300 g mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli. W 200ml bardzo gorącej wody roztopić 50g masła. Do mąki wlewać stopniowo wodę z masłem i mieszać wszystko łyżką. Następnie wymieszane składniki wyjąć na blat/stolnice opruszoną mąką. Wyrabiać rękoma 7-8 minut. Gdyby ciasto lepilo się do rąk można podsypac mąką. Gdy nasza kulka jest gotowa przekładamy ją do miseczki, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30minut.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto, wyrabiamy jeszcze przez minutę lub dwie i kroimy na 3 części. Wałkujemy wałkiem opruszonyn mąką (blat tez posypujemy) na cienkie 1-2 mm placki. Wykrawamy kółeczka jak komu wygodniej - szklanką, maszynką, kieliszkiem etc.

FARSZ: Ja robiłam na oko i na te proporcje ciasta wyszło mi za dużo farszu :p
Składniki: 800g ziemniaków, 200g twarogu, 2 duże cebule, kucharek, pieprz.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgnieść w miarę gładko. Ostudzić je. Do miski przełożyć twaróg, rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Do twarogu dołożyć ostudzone ziemniaki i cebulkę. Doprawić kucharkiem i pieprzem. Wszystko wymieszać. Ja lubię jak farsz jest pieprzny ;)) Warto też doprawić trochę więcej, bo smak się traci po ugotowaniu pierogów.

Życzę smacznego !!!

Udostępnij ten post