Monika-J

Moja ulubiona pizza z szynką parmeńską i rukolą PRZEPIS!

Kto nie lubi pysznego, ciepłego trójkącika pizzy wprost ze swojego piekarnika? Ja lubię!
(ok, czasami zdarza się też zamówić gotową, gdy nie mam chęci ugniatać ciasta hihi)
Dążyłam do idealnej pizzy domowej, aż w końcu udało mi się wypracować taki przepis, jaki odpowiada mnie oraz rodzince. Ciasto nie jest cienkie, ale też nie jest takie bardzo grube jak tzw. amerykańskie. To średnia półka jeśli chodzi o grubość ciasta. Od spodu chrupiące a w środku mięciutkie i puszyste. Nie opada pod ciężarem składników (nie ma takiego nieestetycznego zwisa :D)

CIASTO:
- 460 g mąki pszennej 
- 50g drożdży  w kostce
- szklanka wody
- 2 łyżki oleju
- dwie łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- opcjonalnie łyżeczka ziół prowansalskich - ostatnio dodaję i bardzo mi smakuje

Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać mąkę, olej, sól, cukier i zioła. Ugniatać aż ciacho przestanie się kleić, będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć do miski przykrytej szmatką/pokrywką na jakieś 20-25 minut*. Po tym czasie jeszcze chwilkę ugniatać ciasto i rozwałkować na okrągły placek. 

*W czasie, gdy ciasto nam jeszcze rośnie w misce nastaw sobie już piekarnik na 240 stopni, blacha, na której będzie pizza niech także się grzeje w środku.

PRZYGOTOWANIE PIZZY:
1. Gotowy, rozwałkowany spód do pizzy układamy sobie na papierze do pieczenia.
2. Smarujemy go passatą wymieszaną z rozgniecionym ząbkiem czosnku i oregano, doprawioną solą.
3. Układamy pokrojoną mozzarellę.
4. Na pizzę nakładamy trochę pieczarek (uprzednio podsmażonych, pozbywając się z nich wody i doprawionych pieprzem ziołowym)
5. Na pieczarki i mozzarellę wędruje szynka parmeńska i cebula.
6. Do rozgrzanego pieca (240 stopni) wkładamy naszą pizzę i pieczemy ją z termoobiegiem przez 10 minut. Minutę przed końcem można posypać serem. Gotową pizzę posypujemy świeżą rukolą.

SMACZNEGO!

Udostępnij ten post